keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Kakkuja kesäkuumalla

Tänään tein kakun pienen pojan rotinoille ja nuoren naisen syntymäpäiville.

Aamulla herätessäni huomasin, että ulkona varjossa lämpömittari näytti +24 astetta ja sen kyllä huomasikin kermapursotuksia tehdessäni. Oikein tuskahiki valui otsaltani...

No mutta tälläisiä niistä lopulta tuli:

Rotinakakku sisälsi vaalean peruskakkupohjan jonka kostutin mansikkamehulla. Pohjan päälle sipaisin lemon curdia ja päälle ripottelin mansikkalohkoja. Näiden päälle laitoin vielä aimoannoksen diplomaattikreemiä. Koristeet on sokerimassaa ja marmoroitu päällinen on vaahtokarkkimassaa. Pursotukset on vispikermaa. Siinä tohinassa unohtui nallesta ottaa parempi lähikuva:(.

Netistä etsiskelin ohjeita lemon curdille. Löytyi sieltä jos jonkinmoista, toiset ohjeet olivat "vaahtomaisia" ja toiset enemmänkin "marmaladimaisia"... Itse tykästyin enemmän tuohon marmeladimaisempaan:). Ulkolaisilta sivuilta löytyi myös muitakin curdeja kuten: mansikka, mustikka, lime ja vadelma. Luulen, että kokeilen niitäkin jossain vaiheessa.

Mutta tässä ohje jota mie käytin, löytyi dansukkerin sivuilta.

Helppo ja nopea Lemon Curd
4 dl tomusokeria
2 sitruunan kuori
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
2 kananmunaa
75 g voita tai margariinia 

1. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuoret.

2. Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja munat. Anna kiehahtaa ja sekoittele, kunnes seos sakenee.

3. Ota kattila liedeltä ja lisää rasva. Sekoita, kunnes se on kokonaan sulanut ja sekoittunut tahnaan. 

4. Kaada purkkeihin. Säilyy jääkaapissa noin 2–3 viikkoa. Lemon Curd maistuu paahtoleivän kera ja sopii kakkujen sekä torttujen täytteeksi.

Lemon Curd (tätä ohjetta en ole vielä kokeillut) 
4 sitruunan raastettu kuori
2 1/2 dl sitruunamehua
6 kananmunan keltuaista
6 dl hillosokeria
100 g voita
2 tl vaniljasokeria 

1. Pese sitruunat, raasta kuori ja purista mehu.

2. Erottele keltuaiset valkuaisista.

3. Mittaa keltuaiset, sitruunan kuori ja sitruunamehu kattilaan. Sekoita ja kuumenna hieman. Lisää joukkoon hillosokeri ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

4. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä koko ajan sekoittaen. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöinen voi ja vaniljasokeri.

5. Säilytä jääkaapissa. Käytä leivontaan tai paahtoleivän päällä.

Synttärikakusta toivottiin hello kittyä. 

Vaalean kakkupohjan kostutin vadelmamehulla ja pinnalle sipaisin pienen kerroksen vadelmamarmeladia. Tämän jälkeen laitoin vadelmatäytettä (tämä ohje, mutta muunsin mansikkaiset vadelmiksi).  Koristeet on sokerimassaa ja marmoroitu pinta on vaahtokarkkimassaa.  Purtotukset on vispikermaa, jotka mielestäni eivät oikein onnistuneet tässä kakussa:(.

3 kommenttia:

Miia/ Rajalan tupa kirjoitti...

Tosi hienot kakut.Söpön näköinen tuo "nalle-vauva" ja noi pienet tassunjäljet on kiva lisä.

Hiekkakakku kirjoitti...

Voi itku kun suloinen!!!!!!! Kitty-kakku on kans hurmaava!

tärpätti kirjoitti...

Voi miten hienoja kakkuja :)